Trots, onderzoek door Martha Claeys

Waarom is de pride parade ok en de straight parade niet? En wat draagt Billie Elish uit? Filosoof Martha Claeys doet onderzoek naar (gepaste) trots.

“Ik heb vorige week mijn doctoraat behaald over het thema trots. Ik ben daar trots op. Vind je het oké dat ik daar trots op ben? Ik ben een vrouw die dit doctoraat behaald heeft in een vakgebied met nog altijd overwegend mannen. Ik ben daar trots op, dat ik dat als vrouw heb gedaan.

Vind je het oké dat ik daar trots op ben? Oh, en weet u, ik ben ook hetero. Niet dat dat voor een filosofisch doctoraat veel ter zake doet, maar ik ben daar trots op, dat ik hetero ben. Wat vind je nu? Zou je het helemaal oké vinden als ik daar trots op zou zijn?

Voel je hem? Dat laatste meende ik niet. Maar ik ga nog een stap verder, voor de oefening. Stel dat ik ook nog zegt: ik ben ook wit. Ik ben daar trots op, dat ik een witte persoon ben. Zou je het oké vinden als ik dat zou zeggen? Hoe kan het dat dezelfde emotie heel andere reacties opwekt? Dat mijn ene trots legitiem aanvoelt, en de andere aangebrand (met goede reden, denk ik)? Zou het kunnen dat er achter een emotie met dezelfde naam verschillende soorten trots schuilgaan?”

LEES DE GEHELE TALK OP BRAINWASH.

Martha Claeys: Ik ben als doctor in de filosofie verbonden aan het Centrum voor Ethiek en het Centrum voor Europese Filosofie van de Universiteit Antwerpen. Daar doe ik sinds 2017 onderzoek naar de emotie trots, en de rol die trots kan spelen in een goed leven. Ik denk na over hoe we ons op een goede manier tot onszelf en anderen kunnen verhouden, en publiceerde hierover onder meer in Ethical Perspectives, Global Discourse, Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte, Tijdschrift voor Filosofie, de Standaard, De Morgen, Knack, rekto:verso, Streven, bijnaderinzien en dewereldmorgen. Samen met Lotte Spreeuwenberg host en produceer ik de filosofische podcast Kluwen. In 2020 ontvingen we daarvoor de KVAB Jaarprijs voor Wetenschapscommunicatie, en werden we gestemd tot de EOS publieksfavoriet. Ik geef les, lezingen, en modereer debatten en interviews.  Ik studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit Antwerpen en de Freie Universität Berlin. Aan de University of Chicago behaalde ik een Master in the Humanities. Ik woon en werk in Borgerhout, Antwerpen.